divendres, 28 de maig del 2010

Tomàquet




El tomàquet, tomaca, tomata, tomàtec, tomàtic, tomàtiga, tomacó o domàtiga és el fruit de la tomaquera, tomatera, tomatiguera o domatiguera (Solanum lycopersicum) És un fruit de la tomatera de color vermell, carnós i sucós, amb la superfície llisa i brillant i la polpa plena de llavors planes i groguenques. Molt utilitzat en l'alimentació.







El tomàquet pertany a la família de les Solanàcies, que inclou al voltant de 75 gèneres i unes 2.300 espècies de plantes productores d'alcaloides tòxics. Entre elles es troben la belladona, la mandràgora i el jusquiam. Són poques les Solanàcies comestibles, però la seva rellevància en l'alimentació humana és considerable.


Les espècies Solanum cheesmaniae i Solanum galapagaense creixen de forma silvestre a les illes Galàpagos i als Andes americans, desde el centre de l'Equador, a través de Perú i fins el nord de Xile. D'altra banda, la Solanum lycopersicum, considerada l'ancestre silvestre del tomàquet cultivat, es troba distribuit molt àmpliament a nombrosos països americans com Mèxic, Colòmbia o Bolívia, el que fa pensar en antics cultius de l'home prehistòric.








El conreu de secà és possible en terrenys amb gran capacitat d'acumulació d'aigua i de clima no massa sec a l'estiu com alguns indrets de la Catalunya nord-oriental. La densitat de plantes és menor que en regadiu i no s'entutoren. Les varietats utilitzades han de ser rústegues amb la pell resistent i preferiblement del tipus de pera. Els rendiments són molt menors que en regadiu però la qualitat gustativa s'incrementa ja que amb un creixement més lent es concentren les aromes.






Plagues


Els insectes són menys danyins que les malalties.[3] Aquests insectes són, principalment, tisanòpters, mosca blanca (aleurodes), pulgó, Helicoverpa armigera, Tuta absoluta
i Keiferia lycopersicella; a més d'àcars i cucs (nematodes).[3] També poden ser atacades per llimacs.






Els cucs provoquen la formació de nudositats a les plantes, cosa que frena el seu creixement. Contra ells es pot mirar de renoval el sól periòdicament i, un cop instal·lats, cal desinfectar-lo.[4]













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Powered By Blogger

Pixar